Nem Objektív Tájékoztatás

Csúsztatás itt: szerk.ugar@gmail.com

Ez van most

Budapest légszennyezettsége

Igényes Humor

Hyperlátogatottság

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

Nemzetközi Ugar - Az amcsik eszik az olajat?

2008.06.19. 19:55 kovács andrás \"totya\"

 Az olaj ára egyre csak emelkedik, ennek viszont elsősorban a kereslet az oka. A magunk egyszerű módján utánanéztünk, kik használják a legtöbb olajat. Annál is érdekesebb kérdésnek tűnik ez, mert egyre több (nemzetközi) fórumon kezdik feszegetni a témát, aminek -mint az lenni szokott- heves anyázás lesz a vége rendre, általában azzal a konklúzióval, hogy az olaj/háborúmániás amcsik dögöljenek meg. Vajon igazuk van-e? 

 2007-ben A Google Earth szerint az ezer főre jutó olajfogyasztásban állítólag Szingapúr vezetett, amit még a helyiek is kevésbé értenek, az ok azonban valószínűleg a gazdaságban ilyen-vagy olyan módon megforduló olaj mennyiségével magyarázható - vagyis hogy Szingapúron át meglehetősen sok olajat szállítanak keresztül.

 A Bloomberg.com 2008 áprilisában azt prognosztizálta (az első negyedév adatai alapján), hogy Kína, India, Oroszország és a Közel-Kelet lenyomják az USA-t fogyasztásban, egyszerűen azért, mert például egyre több az autó (Csak összehasonlításképp, az 1980 és 2007 közötti adatok -Energy Information Administration).

 (BP)

Ez rendben is van, de az amerikai fogyasztási adatok annak ellenére megdöbbentőek, hogy majdhogynem kontinensnyi országról van szó (ahogy azt az egyik fórumozó ki is emelte a linkelt oldalon). Például hogy az USA naponta 18 000 000 hordót ver a nem sokkal kisebb Kanadára, amely ország Mexikóval összesítve (lévén mindkét ország Észak-Amerika) is csak kb. az 1/5-ét üti meg az Egyesült Államok napi fogyasztásának(forrás itt). Szingapúr példáján okulva azonban érdemes elolvasni a kimutatások alján szereplő apróbetűs részt is. Eszerint a fogyasztásba nemcsak a hazai szükséglet számít bele, hanem a nemzetközi haditengerészeti- és repülőállomásoké, olajfinomítóké, és persze a különböző alternatív üzemanyagok is:

*Inland demand plus international aviation and marine bunkers and refinery fuel and loss. Consumption of fuel ethanol and biodiesel is also included.

Namostakkor... az USA lakói/gyárai/akármi vagy zabálják az olajat, ahogy a fórumozók állítják, vagy az van, hogy baromi sok olajfinomítójuk, anyahajójuk, nemzetközi haditengerészeti állomásuk, katonai egységük, ésatöbbi, ésatöbbi van. Mindkét tényező alkalmas arra, hogy meglehetősen sok embert irritáljon. És akkor jönnek az ilyen és ehhez hasonló képek:

 

 

 

 

 

 

1 komment · 1 trackback

Címkék: amerika gazdaság olaj fogyasztóvédelem világfalva nemzetközi ugar

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugar.blog.hu/api/trackback/id/tr59529654

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: engagement needs 2018.04.03. 09:19:47

FOTEL - Általános társalgó - Válogatott okosságok

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KEhelyKE · http://kehelyke.blog.hu 2008.06.20. 09:39:51

szerintem mind1, hogy az USA, vagy Kína, vagy India, vagy Szingapúr, vagy bárkik is zabálják az olajat, az eredmény ua. Előbb, utóbb elfogy úgyis...a gazdasági világválság pedig már látóhatáron belül van...
süti beállítások módosítása