Nem Objektív Tájékoztatás

Csúsztatás itt: szerk.ugar@gmail.com

Ez van most

Budapest légszennyezettsége

Igényes Humor

Hyperlátogatottság

Friss topikok

Licenc

Creative Commons Licenc

A művészet egyszerű manipuláció

2008.07.31. 14:21 Török Miska

Igen ez az a felirat, ami a Bertalan Lajos utcában olvasható (Bp. XI. ker.), ha valaki elindul a Martos koliból a villamosmegállóhoz. Nem tudom, ki írta fel, de szerintem teljesen igaza van.

Hogy miért is? Nézzünk csak meg a művészetek Ádámig visszanyúló múltját! Olyan nemes célokat találhatunk, mint a világ megváltoztatása, szépségideál megteremtése, harc a békéért…

És ha belegondolunk, pontosan ezek a célok adják a művészetek értelmét, hogy kiragadnak, megfognak, véleményt formálnak, elgondolkoztatnak, gyönyörködtetnek, befolyásolnak. Befolyásolnak, azaz manipulálnak. Manipulálnak, hogy változzunk velük, hogy lebegjünk velük, vagy csak tekerjük fel a hangerőt.

A közvéleményt a tömegtájékoztatási eszközök útján manipulálni nem újdonság, de azért érdekes, hogy valaki pont egy ilyen modern művészeti forma keretein belül nyilvánít véleményt a művészetekről.

A sokak által értelmetlen pusztításnak titulált graffitizés az ókori Görögországban gyökerezik, amikor is sírok és romos épületek falaira feliratokat és alakokat firkáltak. Ez a sokszor társadalomkritikus jellegű művészeti ág a 60-as végén a hip-hop irányzathoz csapódott, és annak harmadik elemévé vált a rapzene és breakdance mellett.

Azonban nem csak eleme lett ennek a szubkultúrának, hanem dekoratív művészeti eszközzé és politikai fegyverré vált. Látványuk elég figyelemfelkeltő, hogy célba érjenek a gondolatok, minőségük persze néha elég alacsony színvonalat üt meg, de ez persze az elkészítési időtől és a firkász gyakorlottságától függ. A legtöbb országban a tulajdonos beleegyezése nélkül készített művek vandalizmusnak minősülnek, illegálisnak, és ilyen formán természetesen a törvény bünteti, ezért a művek általában az éjszaka leple alatt készülnek pár óra alatt.

Sok ember sajnos csak az úgymond „tag”-eket ismeri fel, amit filcekkel készítenek, és általában a firkász nevét, a csapat nevét, de lehet, hogy csak egy sima üzenetet tartalmaznak. De ott van még a bomba, ami festékszóróval egy pár perc alatt elkészíthető rajz, illetve a csúcsot jelentő többnapos nagy munkák.

Küllemileg és tartamilag három kategóriában készülnek a firkák. Az első úgymond alapkategória, amiből született az egész graffitizés, az a politikai nézeteket felvillantó rajzok. Ahogyan kialakultak a különböző csapatok (crew), elkezdődtek a területjelölések a bandanevekkel, ez a második nagy csoport. Végül egyes festékszóró-gladiátorok elhagyták a poltikai üzeneteket, és a magas művészeti értékre kezdtek koncentrálni, ebből születtek meg az úgymond high art graffitik. A három kategóriában természetesen párhuzamosan születnek alkotások, de sokszor előfordul, hogy valaki csak az utóbbi formában alkot.

Hogy hogyan tovább, és hogy hogyan lehet a művészet keretei közé szorítani a street art ezen családját arra több megoldást is próbáltak keresni. Eddig a legéletképesebbet Hollandiában találták ki, ahol építettek egy 2 méter magas falat a város szélén, amire legálisan lehetett firkálni. A városlakóknak kevesebb düh, a festékszóróknak nagyobb szabadság és több idő az alkotásra. Persze lehet vitatkozni, hogy nem illik bele a képbe egy fal, meg persze vannak olyan firkászok, akik csak a rombolásért teszik, de nem hiszem, hogy törvényi szabályozással orvosolható ez a probléma.

             

            Török Miska

13 komment

Címkék: kultúra fogyasztóvédelem minőségi szórakoztatás bubimentes végre valaki

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarugar.blog.hu/api/trackback/id/tr54594350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Scientist · http://deadindian.extra.hu 2008.07.31. 15:41:59

ez nem bme mellett van a xxxx utcában?

Jedlik 2008.07.31. 15:48:41

"Ez a sokszor társadalomkritikus jellegű művészeti ág a 60-as végén a hip-hop irányzathoz csapódott"

Hogy mikor?

zsoltike 2008.07.31. 18:04:14

A muveszet egyszeru manipulacio, a graffiti meg egyszeruen nem muveszet.

megintallunkvazze.blog.hu/2008/07/31/hetvegen_osszefirkaltak_egy_desirot

taps-taps

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.07.31. 19:17:41

Ismerem én is ezt a felfújást, mert arrafelé lakom. Sőt, korábban már lefotóztam magamnak, mivel gyűjtöm az értékelhető utcai megnyilvánulásokat.
Ezzel együtt a fenti felírás egy szimpla frázis, semmi több. A művészet ugyanis alapjában véve nem manipuláció!

Érdemes a street art jelenségének a társadalomkritikai vonulatát is megvizsgálni. Erre itt van három link, három menő street artos csóka weboldalával. Igaz, ez nem a hip hop vonulat:

www.blublu.org/

www.banksy.co.uk/


ziza.ru/2007/03/28/graffiti_ukrainskikh_masterov51_foto.html

Jó nézegetést!!!

Dömper Ármánd 2008.07.31. 20:43:04

zsoltike, egyszerű vagy.

KissJuhászBéla 2008.07.31. 20:44:40

Akkor említsünk inkább magyarokat street art téren:
www.mkkp.hu

szerintem zseniális

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.07.31. 21:28:43

ezek aztán az igazán nagy dolgok és komoly, kínzó kérdések...

sagittarius 2008.07.31. 22:20:21

Bazmeg, ez a post van kint az index címlapján nyolc órája?! Hát beszarás.

misi 2008.07.31. 23:37:07

Bertalan Lajos utcában lakok, nap mint nap arra haladok el... :)


érdekes

Bastiat 2008.07.31. 23:47:10

"Nézzünk csak meg a művészetek Ádámig visszanyúló múltját! Olyan nemes célokat találhatunk, mint a világ megváltoztatása, szépségideál megteremtése, harc a békéért…

És ha belegondolunk, pontosan ezek a célok adják a művészetek értelmét, hogy kiragadnak, megfognak, véleményt formálnak, elgondolkoztatnak, gyönyörködtetnek, befolyásolnak."

Szezon és fazon. A művészetet elsősorban az alkotás öröme, ill. a művészet befogadásakor fellépő esztétikai gyönyör érdekében hozzák létre. Mivel persze a művész is ember, és neki is vannak politikai stb. eszméi, ezért a művészet is politizál stb., de amikor a művészet "célja" vagy "értelme" egy "nemes cél", pl. a fentebb is említett békeharc, az eredmény a Szoborparkban "csodálható meg".

Amúgy a manipuláció az, amikor olyan céllal befolyásolják az attitűdjeidet, hogy azt a célt nem tárják fel előtted. Ez a manipuláció, mely megkülönböztetendő pl. a neveléstől vagy tanítástól, amikor az attidűdjeid megváltoztatásának végcélja bevallott, vagy legalábbis nem az akaratod ellenére történik, vagy a szórakoztatástól vagy a gyönyörködtetéstől, amikor jó érzéseket akarnak neked okozni, nem az attitűdjeidet próbálják átállítani. A reklám pl. lehet manipulatív, de nem feltétlenül az. A propaganda szintén lehet manipulatív, de nem okvetlenül az. A művészet lehet manipulatív? A rossz, hazug művészet, legfeljebb.

Az "A művészet egyszerű manipuláció" mondat egy közönséges baromság: a művészet egyrészt nem manipuláció, legfeljebb nagyritkán manipulatív; másrészt nem különösebben egyszerű. Ez a felirat pedig nem "társadalomkritikus művészi megnyilvánulás", mert a szövegek felírása egy felületre önmagában még nem művészet. Ahhoz minimum kalligrafikusnak kellene lennie, vagy pedig költői szöveget kellene a falra fújni. A vécépapír használati utasítása sem művészet, pedig ott is betűk vannak egy felületre nyomtatva.

manioka 2008.07.31. 23:55:26

szerintem a manipuláció ez esetben nem negatív jelző akart lenni. és a szoborparkos hasonlat is sántít sztem, vegyük például a békegalamb és a háború mint bika visszatérő motívumait Picassonál, van üzenetük, mégsem giccsesek. Ő egyébként egyszer egy bankban a pénzére várva a falra firkált állítólag, és azt hiszem, talán meg is van örökítve. de az, hogy a graffiti művészet-e, az tényleg csak attól függ, milyen minőségben rajzolnak, és hova.

zsoltike 2008.08.01. 13:26:20

A graffitit maximum a graffiti szubkultura fogadja el muveszetnek, hiszen a lakasom falai sem graffitivel vannak kifujva hanem a tarsadalom altlal muveszetnek tartott muveszkepek (fotók) vannak kint.

Ha egy kiallitason graffitiket allitanak ki, az mar muveszet, hiszen van a nezonek joga, lehetosege eldonteni, hogy latni akarja e vagy sem, akar e venni graffiti kepeket otthonra vagy sem, de amikor mas ertekeit fujjak tele az egyreszt vandalizmus, masreszt meg senki ne akarjon semmit raeroltetni a masikra, az 89' elott volt szokas errefele.

Török Miska 2008.08.02. 22:12:22

A feltett kérdésekre, és kommentekre reagálva:

-Scientist, de ez a BME mellett van.

-zsoltike, a graffiti maximum számodra nem művészet... És nem attól lesz valami művészet, hogy kiállításon van, és eldöntheted, hogy elmehetsz rá. A művészetté válása egy materiális dolognak teljesen szubjektív, én például Petőfi verseit nem tartom művészetnek, míg más igen. De ez már egy másik téma, a cikk nem erről szól...

-Gasper, a manipuláció szót alapvetően negatív zöngével használjuk. Nem mindig helyesen. Én direkt hoztam ezt a szót.

-Bastiat, nem értek veled egyet: a szoborpark létrehozása pont azért történik, hogy valami más legyen. Egy szobort azért faragsz ki, hogy ne csak egy darab kő legyen, hanem valami esztétikai élmény is, ami már persze gyönyörködtet... És még egyszer szeretném hangsúlyozni, hogy a művészetté válás teljesen szubjekítv, de mint mondtam ez már egy másik cikk és másik téma.

Üdv
Török Miska
süti beállítások módosítása